Ταυτότητα: Οι δαμασκηνιές φαίνεται πως υπήρξαν από τα πρώτα καρποφόρα δέντρα που καλλιέργησε ο άνθρωπος και τα πρώτα ίχνη αυτής της καλλιέργειας εντοπίζονται στην Κίνα. Άλλωστε, οι δαμασκηνιές έχουν ισχυρή θέση στην κινεζική κουλτούρα, συμβολίζοντας την καλοτυχία, όπως και οι καρποί τους, που θεωρούνται σπουδαία λιχουδιά. Η σάλτσα δαμάσκηνου, με τις πολλές παραλλαγές της, έγινε τα τελευταία χρόνια γνωστή εκτός της χώρας. Αυτό συνέβη χάρη στα αμέτρητα κινέζικα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, καθώς, εκτός των άλλων, αποτελεί τη βάση για τη σάλτσα της διάσημης ψητής πάπιας ή πάπιας Πεκίνου. Κύριο συστατικό της είναι τα γλυκά και ζουμερά, ώριμα, κινέζικα δαμάσκηνα, που βράζονται και πολτοποιούνται, μαζί με μπαχαρικά, ενώ συχνά προστίθεται και σάλτσα σόγιας.
Μορφή: Πυκνόρρευστη σάλτσα, με χρώμα που θυμίζει μαόνι.
Αρώματα και γεύση: Τα αρώματα του δαμάσκηνου παντρεύονται με εκείνα της σόγιας, σε φόντο που θυμίζει το κινέζικο μείγμα των 5 μπαχαρικών. Η γεύση τής σάλτσας είναι γλυκιά, με όξινες αιχμές και ένα ελαφρότατο κάψιμο, που βγαίνει στο τέλος.
Στην κουζίνα: Χρησιμοποιήστε την ως ένα είδος ντιπ για να βουτήξετε τα ανοιξιάτικα ρολάκια, αλλά και τηγανητά ή ψητά κομμάτια χοιρινού ή κοτόπουλου. Αλείψτε τα πουλερικά και το χοιρινό για να αποκτήσουν τραγανή κρούστα. Δοκιμάστε την με κινέζικα ρυζομακάρονα, αλλά και με φλογέρες τυριού.
Ταιριάσματα: Μπορείτε να προσθέσετε πιπέρι καγιέν, τζίντζερ ή σκόρδο, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.