Ταυτότητα: Η Χαρίσσα ή Αρισσά, ανάλογα αν προτιμάει κανείς την αραβική ή τη γαλλική προφορά, είναι μια πάστα με βάση τις κόκκινες καυτερές πιπεριές τσίλι, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της βορειοαφρικάνικης κουζίνας και ιδιαίτερα της Τυνησίας. Οι κόκκινες πιπεριές, δώρο της Αμερικής στην Ευρώπη, ήρθαν στην περιοχή μάλλον τον 16ο αιώνα, στη διάρκεια της ισπανικής κυριαρχίας. Στην παραδοσιακή εκδοχή της συνταγής, αποξηραίνονται στον ήλιο, συχνά μαζί με τομάτες, τρίβονται και αναμειγνύονται με μπαχαρικά όπως το κύμινο, ο κόλιανδρος, το αγριοκύμινο (κάρβι) και άλλα που αποτελούν το μυστικό κάθε σπιτιού ή παρασκευαστή. Στη συνέχεια μετατρέπονται σε πάστα με την προσθήκη νερού και λαδιού. Το μείγμα για Χαρίσσα, που προτείνει το Μπαχάρ, δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο.
Μορφή: Σκόνη, με λαμπερό κόκκινο-κεραμιδί χρώμα.
Αρώματα και γεύση: Κυριαρχούν τα αρώματα του κύμινου, της πιπεριάς και του κόλιανδρου. Η γεύση είναι πικάντικη, όπως περιμένει κανείς, με ένα θερμό «κάψιμο», που απλώνεται προοδευτικά στο στόμα, και ελαφρά αλμυρή.
Στην κουζίνα: Προσθέστε, κουταλιά – κουταλιά, ζεστό νερό στο μείγμα για Χαρίσσα και ανακατέψτε, ώστε να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο, αλλά πολύ καλό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ανακατέψτε ξανά και αφήστε την πάστα να «ξεκουραστεί», ιδανικά για 24 ώρες, στο ψυγείο. Μπορείτε να την κρατήσετε σε γυάλινο βάζο, στο ψυγείο, για 3-4 εβδομάδες. Στις χώρες καταγωγής της, η πάστα Χαρίσσα χρησιμοποιείται είτε ως μπαχαρικό, διαλυμένη σε σάλτσες για αρνί, κατσίκι ή ψάρι με λαχανικά, είτε ως «άλειμμα» για ψητό αρνί και κοτόπουλο, είτε ακόμα ως επιτραπέζια σάλτσα, με τον τρόπο που οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν την κέτσαπ. Αν σας αρέσουν οι πικάντικες, καυτερές γεύσεις, θα τη λατρέψετε.
Ταιριάσματα: Μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι, τριμμένα αποξηραμένα τριανταφυλλάκια, σαφράν ή καπνιστή πάπρικα.