Ταυτότητα: Το κόμμι γκουάρ, είναι ένα φυσικό πρόσθετο τροφίμων, που χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής, σταθεροποιητής, πηκτικός παράγοντας ή ως μέσο για τη δημιουργία πυκνότερης και πιο βελούδινης υφής. Προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του ετήσιου φυτού Cyamopsis tetragonoloba, πιο γνωστού ως φασόλι γκουάρ, που ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων και καλλιεργείται κυρίως στις άγονες περιοχές της βορειοδυτικής Ινδίας και του Πακιστάν. Ο σπόρος, με το χαρακτηριστικό τετράγωνο σχήμα, είναι ιδιαίτερα σκληρός, ενώ το κόμμι που παράγεται από αυτόν, πέρα από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, έχει βρει πολλές εφαρμογές σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους. Το κόμμι, αποτελείται από φυτικές ίνες, που χημικά ανήκουν στους πολυσακχαρίτες, είναι υδατοδιαλυτές, ενώ έχουν μηδενική θερμιδική αξία.
Μορφή: Λεπτή, λευκή πούδρα.
Αρώματα και γεύση: Πρακτικά άοσμο και άγευστο.
Στην κουζίνα: Το κόμμι γκουάρ χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, παγωτά, ζελέ και σορμπέ, αλλά και σε γλυκά ή αρτοσκευάσματα. Σταθεροποιεί και δίνει όγκο στις παρασκευές με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Μπορεί να «δουλέψει» τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα πιάτα. Όπως όλοι οι σταθεροποιητικοί παράγοντες αυτού του τύπου, απαιτεί σχετική εμπειρία και προσοχή στη δοσολογία του. Σε γενικές γραμμές υπολογίστε 10 γραμμάρια γκουάρ ανά λίτρο κρύου υγρού ή ζωμού και 5 γραμμάρια ανά λίτρο στην περίπτωση της σούπας ή πιάτων που θέλετε να διατηρήσουν μια σχετική ρευστότητα.
Ταιριάσματα: Συνεργάζεται πολύ καλά με το κόμμι ξανθάνης, σε αναλογία 2:1 περίπου. Αντίθετα, δεν λειτουργεί σε συνδυασμό με την καραγενάνη.