Υλικά (Γαύρος Μαρινέ)
- 30 τεμ. γαύρους
- 500 γρ αλάτι χοντρό
- 150 ml. μηλόξυδο
- 2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 κγ πιπέρι ροζ
- 1 κγ πιπέρι πράσινο
- 3 ροδέλες λεμονιού
- 3 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
- 1 κγ μαραθόσπορο
- 100 ml. Ελαιόλαδο
- 150 ml. σπορέλαιο
- 2 ραπανάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- ½ πιπεριά Φλωρίνης τουρσί
Εκτέλεση (Γαύρος Μαρινέ)
Φιλετάρουμε τον γαύρο και τον απλώνουμε ανοικτό με την πέτσα προς τα κάτω σε ένα ρηχό σκεύος , καλύπτουμε την επιφάνεια με χοντρό αλάτι και συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση.
Αφήνουμε για 15-30 λεπτά στο ψυγείο ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού. Στην συνέχεια ξεπλένουμε πολύ καλά και τοποθετούμε πάλι στο ίδιο σκεύος. Καλύπτουμε την επιφάνεια του γαύρου με ξύδι. Τοποθετούμε το σκεύος μας στο ψυγείο για ακόμα 15-30 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίζουμε .
Σε ένα βαζάκι προσθέτουμε τον γαύρο και παράλληλα ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά μας ( αστεροειδή, μαραθόσπορο και τα διάφορα πιπέρια). Τέλος προσθέτουμε μερικά φύλλα βασιλικού και ροδέλες λεμονιού. Γεμίζουμε το βάζο με ελαιόλαδο ή/και σπορέλαιο και λίγο μηλόξυδο επιπλέον και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.
Σερβίρουμε βάζοντας λεπτές φετούλες ραπανάκι μπαχαρικά από το βάζο μας και κομμάτια πιπεριάς Φλωρίνης τουρσί.
Υλικά (Μυδοκεφτέδες)
- 1 Κg μύδια ψύχα κατεψυγμένα και καθαρισμένα
- 1Κg πατάτες
- 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κγ Μιξ για ψάρι & θαλασσινά Μπαχάρ
- 1 κγ δυόσμο αποξηραμένο Μπαχάρ
- 1 σφηνάκι ούζο
- Αλάτι
- πιπεράτα Μπαχάρ
- 4 κσ ελαιόλαδο
- 2 κσ Καλαμποκάλευρο
Εκτέλεση (Μυδοκεφτέδες)
Βράζουμε τις πατάτες πολύ καλά. Χοντροκόβουμε τα μύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Στην συνέχεια ρίχνουμε τον άνηθο, το Μιξ για ψάρι & θαλασσινά, τον δυόσμο και το ούζο. Εάν θέλουμε μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι στο ψυγείο για μια ώρα για να μαριναριστούν. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι , το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Τέλος λιώνουμε τις πατάτες και τις προσθέτουμε και αυτές μέσα στο μείγμα μας. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να μπορούν να πλαστούν σε κεφτεδάκια. Εάν έχουν αρκετή υγρασία προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι. Πλάθουμε σαν κεφτεδάκια και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά.
Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί πριν τα σερβίρουμε.