Scroll Down — Scroll Created with Sketch.
Ταυτότητα: Η χαρουπόσκονη προέρχεται από τα αλεσμένα χαρούπια, τους καρπούς δηλαδή του αειθαλούς δέντρου Κερωνία η έλλοβος (Ceratonia siliqua), που είναι σε όλους μας γνωστό ως Χαρουπιά ή Ξυλοκερατιά και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα φασόλια και τα κουκιά. Το δέντρο είναι διαδεδομένο σε ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη, από όπου και κατάγεται, ενώ οι καρποί του φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν ως τροφή από την αρχαιότητα. Η κοινόχρηστη ονομασία του συνδέεται με την αραβική λέξη kharrub, ενώ η επίσημη, με την ελληνική «κέρατον», που περιγράφει το σχήμα του καρπού. Για την παραγωγή της χαρουπόσκονης, οι καρποί συλλέγονται στην πλήρη ωριμότητά τους, καβουρδίζονται και αλέθονται.
Μορφή: Πούδρα, με ανοιχτό καφέ χρώμα.
Αρώματα και γεύση: Αρωματικά θυμίζει πολύ ελαφρά σοκολάτα, με νότες ξηρών καρπών και φρούτων, και διακριτική παρουσία καφέ. Στο στόμα, έρχεται πιο κοντά στο κακάο, αν και είναι λίγο πιο γλυκιά.

Στην κουζίνα: Η χαρουπόσκονη χρησιμοποιείται κυρίως ως ένα υγιεινό υποκατάστατο του κακάο και της σοκολάτας, καθώς δεν περιέχει θεοβρωμίνη ή καφεΐνη, ενώ προσφέρει και λιγότερες θερμίδες. Αντικαταστήστε λοιπόν στις συνταγές σας τη σκόνη κακάο, κρατώντας μια σχέση 1 μέρος κακάο προς 1½ χαρουπόσκονη, για να φτιάξετε γλυκά και κουλούρια ή ετοιμάστε απολαυστικά ζεστά και κρύα ροφήματα. Υπολογίστε ότι η χαρουπόσκονη είναι ελαφρά γλυκύτερη από το κακάο και μειώστε ανάλογα την ποσότητα της ζάχαρης.

Ταιριάσματα: Αγαπά το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα.

0%
Drag View Close play