Ταυτότητα: Πολύ πριν επινοηθούν οι τεχνητές αλυκές, οι οποίες αντιγράφουν τη φύση, οι άνθρωποι μάζευαν την «κρούστα» του αλατιού που σχηματίζεται στις κοιλότητες των βράχων, όταν εξατμιστεί, με τη θερμότητα του ήλιου, το εγκλωβισμένο νερό της θάλασσας. Το φυσικό αλάτι Μάνης συλλέγεται χειρωνακτικά, με τον παραδοσιακό τρόπο, στις δυσπρόσιτες βραχώδεις ακτές της περιοχής, από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Μορφή: Ο ανθός του αλατιού ή αφρίνα, αλλά και αφράλατσο στο τοπικό ιδίωμα, έχει τη μορφή χοντρών κρυσταλλικών νιφάδων, με λευκό ή υπόλευκο χρώμα.
Αρώματα & γεύση: Η ιωδιούχος γεύση του θαλασσινού αλατιού είναι πολύ πιο αισθητή.
Στην κουζίνα: Χρησιμοποιείται κυρίως ωμό, στο τέλος του ψησίματος, πάνω από κρέατα και ψάρια. Αρτύζει ωμές σαλάτες και βραστά λαχανικά, δίνοντας τους όχι μόνο αλμύρα, αλλά και μια ευχάριστα τραγανή αίσθηση. Καθώς λιώνει, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις γεύσεις των υλικών με τα οποία ήρθε σε επαφή.
Ταιριάσματα: Το αλάτι μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα αρτύματα, τονίζοντας τη γεύση τους, αλλά ακόμα και με τη σοκολάτα ή την καραμέλα. Ελαφρώς κοπανισμένο στο γουδί, μαζί με αποξηραμένα μυριστικά, ξερές φλούδες εσπεριδοειδών και μπαχαρικά, μετατρέπεται σε ιδανικό άρτυμα για ψητά στη σχάρα ή στο γκριλ.