Ρυθμίσεις αποδοχής

Για εμάς, στην εταιρία Μπαχάρ, η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων αποτελεί δέσμευση. Έτσι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας το γεγονός ότι έχετε έντονο ενδιαφέρον για τα προσωπικά σας δεδομένα και είσαστε ενήμεροι για την επεξεργασία τους.

Η παρούσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων περιγράφει τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουμε για λογαριασμό σας, πώς τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, καθώς και τις επιλογές που έχετε σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα δεδομένα αυτά. Σκοπός της Δήλωσης είναι η ενημέρωσή σας για την πολιτική της Εταιρείας αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία μας χορηγείτε, ώστε να γνωρίζετε το σκοπό επεξεργασίας τους από εμάς, την κατηγορία των αποδεκτών και τις διαδικασίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ασκήσετε τα νόμιμα δικαιώματά σας.

Πάντα ενεργό

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Λειτουργία χωρίς cookies

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Λειτουργία χωρίς cookies

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Λειτουργία χωρίς cookies

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Λειτουργία χωρίς cookies

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Λειτουργία χωρίς cookies

Πιπεριά τσίλι, σε ροδέλες

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η πιπεριά τσίλι, ή απλά τσίλι, είναι στη γλώσσα των Ινδιάνων Ναχουάτλ το γενικό όνομα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους καρπούς περίπου 200 φυτών του γένους των Καψικών (Capsicum annuum). Όλα ανήκουν στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae) και κατάγονται είτε από το Μεξικό είτε από την υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Στα ισπανικά και στα αγγλικά υπάρχει μια διάκριση ανάμεσα στη λέξη chile (πιπεριά) και στο chili/chilli (την καυτερή, κόκκινη πιπεριά, που καθιερώθηκε στο δυτικό κόσμο με το γενικό όνομα τσίλι). Υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι αυτή η πιπεριά χρησιμοποιήθηκε, ως τροφή ή ως άρτυμα, κατά την προκολομβιανή περίοδο από τους Ίνκας και τους Ολμέκους, μέχρι τους Μάγια και τους Αζτέκους. Στην Ευρώπη ήρθε με τους Ισπανούς, ήταν όμως οι Πορτογάλοι που τη διέδωσαν στην Ασία, όπου σήμερα καθορίζει την κουζίνα πολλών λαών, αλλά και την ταυτότητα των δεκάδων μειγμάτων μπαχαρικών τους.

Μορφή: Η πιπερίτσα τσίλι, στην πιο συνηθισμένη της εκδοχή, είναι μικρή, κόκκινη, μακρουλή και μυτερή.

Αρώματα & γεύση: Το μόνο άρωμα που θα μπορούσε να θυμίζει η μυρωδιά της πιπεριάς τσίλι είναι το «πράσινο», φυτικό άρωμα των φρέσκων φύλλων της τομάτας –κι αυτό είναι μάλλον σχετικό. Η γεύση της όμως είναι καυτερή και η καυστικότητά της, η οποία οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη και σε συγγενείς ενώσεις, εξαρτάται από τη γεωγραφική της προέλευση και το είδος της πιπεριάς που αποξηράνθηκε. Η καυστικότητα αυτή, σαφώς υψηλότερη από το πιπέρι της Εσπελέτ ή την πάπρικα, κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 50.000 SHU (Scoville Heat Units), μονάδες της κλίμακας Scoville.

Στην κουζίνα: Αποξηραμένη και κομμένη σε ροδέλες καθώς είναι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ένταση στο ελαιόλαδο ή σε σάλτσες, για ψητά στη σχάρα, σε μαρινάδες και στο μεξικάνικο τσίλι κον κάρνε (chili con carne). Αφού μουλιάσει σε νερό για να ενυδατωθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητικό αλλά και γευστικό στοιχείο σε σαλάτες οσπρίων και τονοσαλάτες, σε ψητά κρέατα και ψάρια, αλλά και σε μαγειρεμένα όσπρια, όπως η κλασική φασολάδα.

Ταιριάσματα: Συνδυάζεται με τα περισσότερα μπαχαρικά, κυρίως με το κύμινο, το γλυκάνισο, τον ξερό κόλιανδρο, το σκόρδο σε σκόνη και την αποξηραμένη ρίγανη, ενώ ταιριάζει καλά με τον φρέσκο κόλιανδρο, τον δυόσμο, τον βασιλικό και το κόκκινο σίσο ή αλλιώς γιαπωνέζικη «μέντα» (red shiso/Perilla frutescens).

Drag View Close play