Ταυτότητα: Το μείγμα ταντούρι κατάγεται από τη βόρεια Ινδία και το Πακιστάν, όπου χρησιμοποιείται μαζί με γιαούρτι, σκόρδο και φρέσκο τζίντζερ για το μαρινάρισμα των κρεάτων, πριν ψηθούν στον παραδοσιακό πήλινο φούρνο ταντούρ (tandoor). Ακριβώς σε αυτόν τον φούρνο, που μοιάζει με πιθάρι και σε διάφορες παραλλαγές τον βρίσκουμε σε πολλές ασιατικές χώρες, χρωστάει και το όνομα το Tandoori masala, όπου masala σημαίνει μείγμα. Όπως όλα τα μείγματα μπαχαρικών της ινδικής κουζίνας, δεν έχει σταθερή σύνθεση. Από τα 17 τουλάχιστον υλικά που πρέπει να περιέχει, απαραίτητα θεωρούνται ο ξερός κόλιανδρος, το κύμινο, η πάπρικα, η πιπεριά τσίλι, το πιπέρι, ο κουρκουμάς, το μοσχοκάρυδο και το περικάρπιό του (mace), το γαρίφαλο, η κανέλα, οι σπόροι του άγριου σέλινου και μια μικρή ποσότητα αλάτι.
Μορφή: Το μείγμα ταντούρι έχει πάντα μορφή σκόνης, που το χρώμα της κινείται ανάμεσα στο πορτοκαλοκόκκινο και το κόκκινο-κρεμεζί, ανάλογα με τα υλικά του μείγματος.
Αρώματα & γεύση: Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι τα κανελογαρίφαλα και κάποιες νότες από μοσχοσίταρο (τσιμένι), ενώ η γεύση του είναι ελάχιστα αλμυρή, μέτρια καυτερή, με ζεστές νότες κανέλας και μοσχοκάρυδου.
Στην κουζίνα: Δοκιμάστε το μαζί με γιαούρτι για να μαρινάρετε κομμάτια κοτόπουλου, αρνιού, ακόμα και σουβλάκια ψαριού. Και αν δεν διαθέτετε φούρνο tandoor, μη στεναχωριέστε. Με το μείγμα Ταντούρι Μπαχάρ και λίγη φροντίδα, θα γίνουν το ίδιο νόστιμα και στον παραδοσιακό φούρνο.
Ταιριάσματα: Στην περίπτωση που το καυτερό είναι το ζητούμενο, μπορεί να συνδυαστεί με τσίλι ή καγιέν ή την καυτερή κόκκινη πιπεριά του Κασμίρ. Ταιριάζει με τον φρέσκο κόλιανδρο και το φρέσκο τζίντζερ, ενώ αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε πιπέρι τσίλι ή καγι