Ταυτότητα: Ποιος θα πίστευε άραγε ότι το δημοφιλέστερο δημητριακό πρωινού, οι νιφάδες καλαμποκιού ή corn flakes, δημιουργήθηκε στα πλαίσια μιας δίαιτας που στόχευε να περιορίσει την σεξουαλική επιθυμία; Και όμως. Ο εφευρέτης τους, ο Dr. John H. Kellogg, αμερικανός γιατρός και φανατικός πιστός μιας Εκκλησίας που θεωρούσε κάθε απόλαυση ως βαριά αμαρτία, ήταν, στα τέλη του 19ου αιώνα, διευθυντής ενός Αναρρωτηρίου στο Michigan. Επέβαλε λοιπόν στους τροφίμους του μια αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα, που απέκλειε οτιδήποτε θα έκανε νόστιμο το φαγητό, όπως η ζάχαρη ή τα μπαχαρικά, γιατί αυτά, κατά τη θεωρία του, προκαλούσαν αμαρτωλές σκέψεις. Πειραματιζόμενος με διάφορα δημητριακά και μάλλον από λάθος, όπως θέλει η παράδοση, έφτιαξε για πρώτη φορά τις νιφάδες από καλαμπόκι, που άρεσαν πολύ στους ασθενείς του και έδωσαν την ιδέα για την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Και αυτή με λίγα λόγια είναι η ιστορία των corn flakes, αλλά και του διασημότερου σήματος αυτής της κατηγορίας.
Μορφή: Μικροί, στρογγυλοί και λεπτοί δίσκοι, με χρυσαφένιο χρώμα.
Αρώματα και γεύση: Μάλλον ουδέτερα στη μύτη, αναπτύσσουν στο στόμα τα λεπτά αρώματά τους, που θυμίζουν καλαμπόκι και σιρόπι βύνης. Ανεπαίσθητα γλυκά, με ωραία τραγανή υφή.
Στην κουζίνα: Εκτός από την κλασική χρήση τους στο πρωινό, δοκιμάστε τα ακόμα στο πανάρισμα, αντικαθιστώντας τη φρυγανιά, σε εύκολα γλυκά και μπάρες με σοκολάτα, αλλά και για να κάνετε ωραία κρούστα στο παστίτσιο ή τον μουσακά.
Ταιριάσματα: Αγαπούν ιδιαίτερα το γάλα, τη σοκολάτα, τα ξερά φρούτα και το μέλι.