Ταυτότητα: Για τους Βρετανούς η σάλτσα gravy λειτουργεί περίπου σαν μαγειρικό φετίχ, μια και κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ψητό φούρνου χωρίς αυτήν. Παρότι η τεχνική της δεν είναι άγνωστη στις υπόλοιπες κουζίνες, πέρασε παντού με την αγγλική ονομασία της, έστω και αν δεν περιγράφει για όλους την ίδια ακριβώς παρασκευή. Πάντως, η κεντρική ιδέα είναι κοινή. Οι χυμοί και το λίπος από το ψήσιμο του κρέατος στο φούρνοn και τα κολλημένα στο ταψί κομματάκια, οι «καραμέλες», κρύβουν μια συμπυκνωμένη νοστιμιά, που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Με μια διαδικασία που διαφέρει από τη μια μαγειρική σχολή στην άλλη, αλλά και από νοικοκυρά σε νοικοκυρά ίσως, τα «υπολείμματα» του ταψιού απομακρύνονται με τη βοήθεια νερού, ζωμού ή κρασιού, συμπυκνώνονται και μετατρέπονται σε μια αρκετά πυκνή, σκουρόχρωμη σάλτσα, που ενσωματώνει όλη τη νοστιμιά του κρέατος από το οποίο προέρχεται. Ακριβώς αυτή τη νοστιμιά σας προσφέρει το μείγμα για gravy του Μπαχάρ, ενώ σας απαλλάσσει και από την ταλαιπωρία της προετοιμασίας μιας όχι πολύ εύκολης σάλτσας.
Μορφή: Λεπτή σκόνη, με καφέ χρώμα.
Αρώματα και γεύση: Στην πρώτη εντύπωση αναδύονται όλα τα αρώματα ενός ψητού φούρνου, ενώ στο φόντο παίζουν μπαχαρικά, σέλινο και τομάτα. Η γεύση είναι πλούσια, με την αρμυρή αίσθηση του umami να επικρατεί.
Στην κουζίνα: Κλασική σάλτσα για το ψητό της Κυριακής, θα νοστιμίσει όλα τα κόκκινα κρέατα, αλλά ακόμα και τις σάλτσες για μακαρόνια. Τολμήστε την με ένα ωραίο μοσχαρίσιο φιλέτο, αλλά και ως ντιπ για τσιπς πατάτας. Ανάλογα πόσο πυκνή θέλετε τη σάλτσα, προσθέστε 200 ml καυτό νερό σε 1-2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα gravy και ανακατέψτε καλά.
Ταιριάσματα: Προσθέστε όποια μπαχαρικά ή μυρωδικά σας αρέσουν, προσέχοντας μόνο το αλάτι.