Ταυτότητα: Το μάρτσιπαν ή αμυγδαλόπαστα στα ελληνικά (marzipan στα γερμανικά, massepain στα γαλλικά, marchpane στα παλιά αγγλικά, mazapán στα ισπανικά και marzapane στα ιταλικά), είναι μια γλυκιά πάστα που αποτελείται από λεπτοαλεσμένη, ξεφλουδισμένη ψίχα αμυγδάλου (αλεύρι αμυγδάλου) και ζάχαρη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία, ενώ μερικές φορές αρωματίζεται με ανθόνερο. Η καταγωγή της παρασκευής είναι αμφίβολη όπως και της ονομασίας, καθώς άλλοι τις συνδέουν με τους Άραβες της Ισπανίας, από αυτή τη χώρα άλλωστε προέρχεται η πρώτη γραπτή αναφορά κάπου στο 12ο αιώνα, άλλοι με τις κατακτήσεις των Οθωμανών στην Ευρώπη και άλλοι πάνε πολύ πιο πίσω, σε λατινικές ή αρχαιοελληνικές ρίζες. Η αναλογία αμύγδαλου προς ζάχαρη, που μπορεί να κυμαίνεται από 1:2 μέχρι 2:1, καθορίζει σε ένα βαθμό και την ποιότητα της πάστας. Το μάρτσιπαν είναι δημοφιλές σε διάφορες μορφές και παραλλαγές, σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε ως αυτούσιο γλυκό, είτε ως συστατικό άλλων γλυκισμάτων, από τα «δικά» μας αμυγδαλωτά, μέχρι τα γλυκάκια σε σχήμα φρούτων ή ζώων που αποτελούν σπεσιαλιτέ του Τολέδο.
Μορφή: Μαλακή, εύπλαστη πάστα, με υπόλευκο χρώμα.
Αρώματα και γεύση: Καθαρά αρώματα αμύγδαλου στη μύτη και γλυκιά, χωρίς να φτάνει στην υπερβολή, γεύση στο στόμα.
Στην κουζίνα: Ετοιμάστε μικρά γλυκά σε όποιο σχήμα σας αρέσει ή διακοσμήστε με το μάρτσιπαν τα κέικ σας. Για να διατηρήσει την ελαστικότητά της η πάστα μάρτσιπαν που αγοράσατε από το Μπαχάρ, τυλίξτε την σε μεμβράνη κουζίνας ή βάλτε την σε σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς και κρατήστε την στο ψυγείο, μέχρι 2 μήνες.
Ταιριάσματα: Αγαπά ιδιαίτερα τα αρωματικά λικέρ, το ροδόνερο, τα γαριφαλόκαρφα, το κακάο και τα ξερά φρούτα.