Ταυτότητα: Στην πραγματικότητα, τσιμένι δεν λέγεται κάποιο μπαχαρικό ή φυτό, αλλά ένα μείγμα (çemen στα τουρκικά), που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του παστουρμά. Σε αυτό το μείγμα πρωταγωνιστούν οι αλεσμένοι σπόροι της Τριγωνέλλας (Trigonella foenum-graecum), που ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων και φαίνεται πως κατάγεται από τη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή. Έτσι, η Τριγωνέλλα, που λέγεται επίσης Μοσχοσίταρο, Τηντιλίδα, Τριγωνίσκος, νυχάκι και ελληνικός σανός (αυτό σημαίνει κατά κυριολεξία το foenum graecum, αφού καλλιεργήθηκε για αιώνες ως ζωοτροφή), απέκτησε και την ονομασία τσιμένι. Από το διαδεδομένο πια σε ολόκληρο τον κόσμο φυτό, βρώσιμα είναι τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί του.
Μορφή: Τα αποξηραμένα και ελαφρά θρυμματισμένα φύλλα της Τριγωνέλλας έχουν γκριζοπράσινο χρώμα.
Αρώματα και γεύση: Τα αρώματα των αποξηραμένων φύλλων, παρότι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με των σπόρων, είναι λιγότερο έντονα και θυμίζουν κάτι ανάμεσα στο σέλινο και το μάραθο. Στο στόμα, αφήνουν μια ανεπαίσθητα πικάντικη νότα, ενώ επαναλαμβάνονται και τα αρώματα της μύτης.
Στην κουζίνα: Αρωματίζουν τις ινδικές πιτούλες methi naan, αλλά κυρίως αποτελούν βασικό συστατικό του μείγματος μυρωδικών που χρησιμοποιείται στο ghormeh sabzi, το εθνικό πιάτο της Περσίας, με αρνί ή μοσχάρι. Προσθέστε το σε σούπες οσπρίων ή λαχανικών και ιδιαίτερα στην κρεμμυδόσουπα, αν αποφασίσετε να δώσετε μια ανατολίτικη νότα στο πιάτο σας.
Ταιριάσματα: Κάνει καλή παρέα με τη μέντα, τον δυόσμο, τον κουρκουμά, τον κόλιανδρο και το λεμόνι.