Ταυτότητα: Ο δυόσμος, ή ηδύοσμος για τους παλιότερους εξαιτίας της γλυκιάς μυρωδιάς του, είναι ένα από τα πολλά είδη της γένους της μέντας, που θεωρείται αυτοφυής των μεσογειακών χωρών, αλά καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα ως άρτυμα στη μαγειρική, είναι το είδος Μίνθη η σταχυώδης ή Μίνθη η πρασίνη (Mentha spicata ή Mentha viridis). Ο δυόσμος ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες, η ονομασία μάλιστα μέντα, παραπέμπει στη νύμφη –του Άδη παρακαλώ– Μίνθη ή Μένθα, που κατά τη μυθολογία έπεσε θύμα ερωτικής αντιζηλίας και μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Από το φυτό χρησιμοποιούνται τα φύλλα του, αλλά και το αιθέριο έλαιό του.
Μορφή: Τα φρέσκα φύλλα του δυόσμου αποξηραίνονται με προσοχή ολόκληρα, αποκτώντας βαθυπράσινο χρώμα.
Αρώματα και γεύση: Τα αρώματα του αποξηραμένου δυόσμου είναι λιγότερο έντονα και πιο βαθιά από του φρέσκου, αναδεικνύοντας την πικάντικη και βαλσαμική πλευρά τους. Η γεύση του είναι ήπια, γλυκιά και αφήνει μια χαρακτηριστική αίσθηση δροσιάς στο τελείωμα.
Στην κουζίνα: Ο αποξηραμένος δυόσμος είναι ένα μυρωδικό που αγαπούν ιδιαίτερα οι κουζίνες της Μεσογείου και της Ανατολής. Κρέατα ψητά, γεμιστά, ντολμάδες, χούμους, αλείμματα και σάλτσες είναι μόνο λίγα από τα πιάτα που θα τον συναντήσουμε.
Ταιριάσματα: Αγαπά τη γλυκόρριζα, το πιπέρι, τα λεμονάκια καφίρ και βέβαια τα μυρωδικά, όπως η μαντζουράνα, ο βασιλικός, το δενδρολίβανο και η λεβάντα.