Ρυθμίσεις αποδοχής

Για εμάς, στην εταιρία Μπαχάρ, η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων αποτελεί δέσμευση. Έτσι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας το γεγονός ότι έχετε έντονο ενδιαφέρον για τα προσωπικά σας δεδομένα και είσαστε ενήμεροι για την επεξεργασία τους.

Η παρούσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων περιγράφει τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουμε για λογαριασμό σας, πώς τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, καθώς και τις επιλογές που έχετε σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα δεδομένα αυτά. Σκοπός της Δήλωσης είναι η ενημέρωσή σας για την πολιτική της Εταιρείας αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία μας χορηγείτε, ώστε να γνωρίζετε το σκοπό επεξεργασίας τους από εμάς, την κατηγορία των αποδεκτών και τις διαδικασίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ασκήσετε τα νόμιμα δικαιώματά σας.

Πάντα ενεργό

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Λειτουργία χωρίς cookies

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Λειτουργία χωρίς cookies

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Λειτουργία χωρίς cookies

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Λειτουργία χωρίς cookies

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Λειτουργία χωρίς cookies

Κρόκος Κοζάνης (Σαφράν), νήματα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Νήματα σαφράν, σαφράν(ι), κρόκος και ζαφορά αποκαλούνται τα στίγματα των υπέρων των λουλουδιών του φυτού Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus), που ανήκει στην οικογένεια των Ιριδοειδών και προήλθε από την καλλιέργεια διαφόρων ειδών αυτοφυών μεσογειακών κρόκων, είτε των νήσων του Αιγαίου (Crocus cartwrightianus ή Crocus tourneforti), είτε της Κρήτης (Crocus oreocreticus). Σήμερα, ο κρόκος που καλλιεργείται στην Ελλάδα, στην περιοχή της Κοζάνης, θεωρείται η καλύτερη ποιότητα. Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά εδώ και χιλιάδες χρόνια, ως άρτυμα και ως χρωστική ουσία. Η σημασία του φυτού για τον κυκλαδικό πολιτισμό αποτυπώνεται στην τοιχογραφία με τις Κροκοσυλλέκτριες, που αποκαλύφθηκε στη θέση Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Υπολογίζοντας πως για 2 ½ κιλά αφυδατωμένων νημάτων απαιτούνται στίγματα από 80.000 μπουμπούκια κρόκου –τα οποία συλλέγονται πάντα με το χέρι– και ότι καθώς καβουρδίζονται τα νήματα συρρικνώνονται σε περίπου 500 γρ. τελικού προϊόντος,  γίνεται προφανές γιατί το σαφράν θεωρείτο ανέκαθεν το ακριβότερο μπαχαρικό του κόσμου.

Μορφή: Βαθυκόκκινα λεπτά νήματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να προηγείται πάντα μούλιασμα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, το σαφράν δίνει ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα στα φαγητά.

Αρώματα και γεύση: Το άρωμα του σαφράν είναι πολύ χαρακτηριστικό. Έντονα ανθώδες και με μεγάλη διάρκεια, παραπέμπει σε μέλι και μόσχο, ενώ η γεύση του είναι πιο γήινη, πιο επίμονη και πολλές φορές διαφοροποιείται, ανάλογα με τον τόπο προέλευσης του κρόκου.

Στην κουζίνα: Κάποιες συνταγές προτείνουν να προστίθεται το σαφράν την ώρα του σερβιρίσματος πάνω στο ρύζι, στα ζυμαρικά, στις πατάτες και στις σούπες. Για να χρησιμοποιηθεί σε ζύμες πρέπει να μουλιάσει σε νερό, τουλάχιστον για 2 ώρες, για να απελευθερωθεί το χρώμα του. Ταιριάζει με διάφορα λαχανικά, ρίζες, μανιτάρια, λευκά κρέατα και ψάρια. Για το ρόφημα του σαφράν χρειάζονται 10-12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι. Για ένα φαγητό αρκούν 3-4 κλωστές ή 1 πρέζα σκόνη. Θέλει προσοχή, γιατί σε μεγάλη ποσότητα, το σαφράν μοιάζει να έχει φαρμακευτική γεύση.

Ταιριάσματα: Συνδυάζεται εξαιρετικά με το γλυκάνισο, το καρδάμωμο, την κανέλα, τον μαραθόσπορο, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, τα μπουμπούκια του τριαντάφυλλου και το ροδόνερο.

Drag View Close play