Ρυθμίσεις αποδοχής

Για εμάς, στην εταιρία Μπαχάρ, η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων αποτελεί δέσμευση. Έτσι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας το γεγονός ότι έχετε έντονο ενδιαφέρον για τα προσωπικά σας δεδομένα και είσαστε ενήμεροι για την επεξεργασία τους.

Η παρούσα Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων περιγράφει τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουμε για λογαριασμό σας, πώς τα χρησιμοποιούμε και τα προστατεύουμε, καθώς και τις επιλογές που έχετε σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα δεδομένα αυτά. Σκοπός της Δήλωσης είναι η ενημέρωσή σας για την πολιτική της Εταιρείας αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία μας χορηγείτε, ώστε να γνωρίζετε το σκοπό επεξεργασίας τους από εμάς, την κατηγορία των αποδεκτών και τις διαδικασίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ασκήσετε τα νόμιμα δικαιώματά σας.

Πάντα ενεργό

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Λειτουργία χωρίς cookies

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Λειτουργία χωρίς cookies

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Λειτουργία χωρίς cookies

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Λειτουργία χωρίς cookies

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Λειτουργία χωρίς cookies

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.
Ταυτότητα: Το χαυλιτζάνι είναι το ρίζωμα του φυτού Αλπινία η γαλάγκη (Alpinia galanga/ Greater galangal/ή Languas galangal), που ανήκει στο γένος των Ζιγγιβεριδών – εξ ου και η συγγένεια του, στη γεύση και στην όψη με το τζίντζερ. Η Αλπινία είναι αυτοφυής στο Λάος, την Ιάβα και την Κίνα και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις κουζίνες της νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Ευρώπη ήρθε μετά τον 9ο αιώνα, αλλά, όπως πολλά άλλα μπαχαρικά, μετά τον 19ο αιώνα ξεχάστηκε τελείως. Το όνομα χαυλιτζάνι, με το οποίο περιγράφουμε το γκαλάνγκαλ στη γλώσσα μας, είναι φωνητική μεταγραφή της τουρκικής λέξης «havlıcan». Στην Τουρκία όμως το χαυλιτζάνι χρησιμοποιείται μόνο ως συστατικό του ζεστού ροφήματος καϊνάρ* αλλά όχι σε φαγητά. Το γκαλάνγκα αναφέρεται και ως μπλε τζιντζερ (blue ginger) ή ταϊλανδέζικο τζίντζερ (Thai ginger), δεδομένου ότι δεν λείπει από καμία σχεδόν ταϊλανδέζικη σούπα ή σάλτσα, ούτε και από τα μαγειρευτά φαγητά, τύπου κάρι της βιετναμέζικης, της κινέζικης και της μαλαισιανής κουζίνας.
Μορφή: Αποξηραμένο και θρυμματισμένο σε μικρά κομμάτια, το ρίζωμα του γκαλάνγκαλ –πιο καφετί από το αποξηραμένο τζίντζερ– δεν θυμίζει το υποκίτρινο ή και ροζ φρέσκο ρίζωμα.
Αρώματα και γεύση: Το άρωμά του κυμαίνεται ανάμεσα στο τζίντζερ και την καμφορά. Η γεύση του είναι ευχάριστα λεμονάτη, με νότες ξύλου, ευκαλύπτου και εσπεριδοειδών, κυρίως του λεμονιού κομπάουα (combawa). Η έντασή της όμως είναι πιο δυνατή, πιο στυπτική και είναι ελαφρώς πιο καυτερό από το τζίντζερ. Στην επίγευση κυριαρχούν νότες καρδάμωμου.
Στην κουζίνα: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιάτα θαλασσινών και ψαριών, σε κοτόπουλο ή σε λαχανικά, σοταρισμένα στο γουόκ. Επειδή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ινώδες, θα πρέπει να κοπανιστεί σε λεπτή σκόνη πριν χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες και σε σούπες. Διαφορετικά, χρειάζεται να τοποθετηθούν τα κομματάκια του σε ένα φίλτρο τσαγιού ή σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι που θα αφαιρεθεί στο τέλος του μαγειρέματος, αφού δώσει τη γεύση του στο φαγητό.
Ταιριάσματα: Του ταιριάζει ο κοινός και ο ταϊλανδέζικος βασιλικός, το μπαχάρι, το πράσινο πιπέρι, το γαρίφαλο, το λέμον-γκρας (λεμονόχορτο), το σχοινόπρασο, ο μάραθος, το σκόρδο, το γάλα καρύδας, ο χυμός λεμονιού, τα φύλλα καφίρ-λάιμ και ο ταμάρινδος.
Drag View Close play